CDN یا شبکه تحویل محتوا چیست
CDN یا شبکه تحویل محتوا چیست? اگر مدیر یک وب سایت باشید و به دنبال روش هایی برای افزایش و پیشرفت سرعت سایت خود جستجو کرده باشید یا هم به دنبال یادگیری علم شبکه می باشید، حتما تا به حالا نام سی دی اِن یا CDN (Content Delivery Network) را شنیده اید.
اما CDN چیست؟
برای اینکه متوجه شوید سی دی اِن چیست فرض کنید یک وب سایت دارید که محل سرور آن استرالیا می باشد، اما سایت شما فارسی است و طبیعتا ۹۵% بازدیدکنندگان سایت شما داخل کشور ایران هستند و از این نقطه سایت را باز خواهند کرد.
هنگامی که کاربر وب سایت را باز میکند در واقع در حال دانلود سایت از سرور می باشد، فاصله کاربر تا سرور قطعا نقش بسیار تعیین کننده ای در سرعت بارگذاری سایت دارد. بعنوان مثال شما بعنوان یک کاربر در کشور ایران هنگامی که یک سایت را باز می کنید که محل سرور آن در استرالیا می باشد قطعا سرعت کمتری در بارگذاری سایت خواهید داشت نسبت به زمانی که محل سرور آن در ترکیه باشد. فاصله موقعیت جغرافیایی کاربر تا سرور بسیار مهم است. ضمنا جدا از این مسائل شاید سایت شما یک وب سایت بین المللی باشد مثل سایت آمازون که از سراسر نقاط جهان کاربر دارد، حال چاره چیست!
از آنجا که یک وب سایت نمی تواند همزمان روی چند سرور باشد، ایده CDN یا شبکه تحویل محتوا پدید آمد. هنگامی که شما برای سایت خود از CDN بهره می برید در واقع به کاربرانی که از سراسر جهان به سایت شما وارد می شوند لطف می کنید! چرا که کمپانی که CDN ارائه می دهد در اکثرا نقاط دنیا سرور های پر سرعت و حرفه ای را دارد تا بعنوان مثال زمانی که کاربری در ایران در حال باز کردن سایت شماست که محل سرور آن آلمان است، این همه راه پکت درخواست تا آلمان نرود! بلکه سایت در نزدیک ترین سرور داخل خود ایران یا مثلا کشور های همسایه مثل ترکیه کش شود و هر زمان که کاربری از ایران درخواست داد سریعا از نزدیکترین سرور به درخواستش پاسخ داده شود و یا بعنوان مثال فردی که در آمریکا ساکن است زمانی که سایت شما را باز می کند که محل سرور آن آلمان یا ایران است بجای اینکه چندین قاره را طی کند تا به محتوا سایت شما دسترسی پیدا کند، سریعا از سرور های خود آمریکا سایت را لود کند. پس یکی از ویژگی های CDN افزایش سرعت سایت می باشد.
همچنین اگر دقت کرده باشید بعضی از فایل های ثابت سایت ها مثل فایل بوت استرپ، جی کوئری و غیره که برای کد نویسی ظاهر یک سایت در تمامی وب سایت ها مشترک هست، از یک سی دی ان مخصوص گرفته می شود تا هنگامی که یک کاربر وارد سایت شما شد و این فایلها لود شدند هنگام مراجعه به یک سایت دیگر که از همین CDN استفاده می کند، سرعت لود چند برابر داشته باشد چراکه دیگر لازم نیست فایل ها دریافت شوند به دلیل اینکه در سیستم کاربر Cache شده اند. هم اکنون اگر در قالب سایت میهن لرن چک کنید به این شکل می باشد و یکی از دلایلی که سرعت لود میهن لرن گاهی کمتر از ۳ ثانیه می باشد همین است.
علاوه بر اینها استفاده از CDN باعث صرفه جویی فوق العاده در مصرف پهنای باند سرورتان می شود چراکه یک فایل یکبار که لود شد دیگر تا تغییری نکند نیازی به دریافت مجدد ندارد.
- مزایای استفاده از CDN بطور کلی:
- افزایش محسوس سرعت لود سایت برای افراد سراسر جهان (بدلیل پراکندگی سرور های در نقاط مختلف دنیا)
- کاهش مصرف پهنای باند (بدلیل کش فایل های ثابت و عدم نیاز به دانلود متعدد)
- طبیعتا پارامتر مثبت در جهت سئو و بهینه سازی وب سایت
- افزایش امنیت (بدلیل ارتباط غیر مستقیم)
- نصب و راه اندازی آسان
چند وقت گذشته تلگرام یک سرویس دهنده CDN در ایران ایجاد کرد تا کانال های پرطرفدار که ترافیک بالایی دارند از این سی دی ان تغذیه شوند و در نتیجه سرعت کاربران ارتقا پیدا کند و اختلالات احتمالی بوجود نیاید، اما عده زیادی سوالشان این بود آیا با این انتقال اطلاعات ما در دسترس دولت خواهد بود یا خیر، در پاسخ باید بگوییم که CDN با سرور متفاوت است و اطلاعات تلگرام بصورت رمزنگاری منتقل می شود که قابل Decode شدن نیست. ضمنا در سایت رسمی تلگرام اعلام شده که سرور خود را به هیچ کشوری انتقال نمی دهند و تنها دلیلی که CDN ایجاد کرده اند این است تا در مناطقی که نمی توانند سرور های خود را منتقل کنند، کیفیت اتصال را به روشی امن ارتقا دهند.
برای اینکه چگونه از CDN استفاده کنید و اینکه سروریس دهنده های معروف سی دی ان را بشناسید بطور جامع مطلبی خواهیم نوشت، اما شما بطور رایگان می توانید از سرویس های معروفی مثل کلود فلر استفاده کنید که رایگان نیز می باشد، در غیر اینصورت از سایر سرویس ها نظیر MaxCDN باید بطور پولی استفاده کنید.
اگر دوست دارید با معروف ترین سرویس دهندگان سی دی ان آشنا شوید می توانید به مطلب “بهترین سرویس دهندگان CDN” مراجعه کنید. همچنین برای خرید هاست ایران می توانید اینجا کلیک کنید.
منبع: میهن لرن